Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakaszKözponti KEHOP pályázat
Life pályázatok
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítéseA Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2014. november 6.
 


HORTOBÁGYI NEMZETI
PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY


Elektromos szabadvezetékek kiváltása földkábellel a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A közel 200 millió forint értékű beruházás a „Vonalas létesítmények természetkárosító hatásainak mérséklése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén III. ütem” című KEOP3.1.2/2F/09-11-2013-0044 azonosítószámú pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.

A tervezett projekt a természeti értékek hosszú távú megőrzésének elősegítését, a védett és fokozottan védett fajok állományainak megóvását és a racionális, fenntartható tájhasználatot tűzte ki célul. Általános célja a természeti értékek hosszú távú megőrzésének elősegítése a vonalas létesítmények által okozott károk jelentős csökkentésével.
A projekt főbb célkitűzése az elektromos szabadvezetékek kiváltása földkábellel.

A projektnek köszönhetően kedvezőbbé válik számos madárfaj térségi állományának természetvédelmi helyzete, vagyis a Hortobágyi Nemzeti Parkban Pentezug-pusztán, Zám-puszta térségében, a Kungyörgyi-, Akadémia- és Csécsi-halastavak környezetében, valamint a Szásztelek környéki túzokvédelmi szántóföldeken megszűnnek a légvezetékek okozta madárpusztulások.

A projekt során kiváltásra tervezett szakaszokon az ütközéssel kiemelten veszélyeztetett fajok a búbos vöcsök, a nyári lúd, a fokozottan védett vörösnyakú lúd, a cigányréce, a bölömbika és a törpegém. A Kungyörgyi-halastón táplálkozó ragadozómadarak, elsősorban a fokozottan védett rétisas, a halászsas és a kék vércse kiülésre használják a vezetékszakasz oszlopait, ami magában hordja a közvetlen áramütés veszélyét. Angyalháza-, Zám- és Pentezug- puszták felől, illetve a Szásztelek és Faluvéghalma körüli szántóföldi táplálkozóterületekről az őszi vonulás során éjszakázásra a Hortobágyi-halastó felé tartó darvak keresztezik a vezetékszakaszt.
A területek között a napi madárátmozgások rendszeresek, így a tervezett kábelkiváltás a Hortobágyi-halastó Nemzetközi Jelentőségű Vízimadár Élőhely - Ramsari Terület - élővilágának közvetlen védelmét is szolgálja.

A légvezeték földkábelbe helyezése - az elsődleges élővilág védelmi célkitűzés mellett - egyúttal a Hortobágy Nemzeti Park UNESCO Világörökségi Listán szereplő területének tájképi rekonstrukcióját is szolgálja.

A projekt keretében 12 km szabadvezeték kiváltása valósul meg.
 
A projekt száma: KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0044
A pályázat támogatásának összege összesen: 177 813 060 Ft
Kivitelezés időtartama: 2013. december - 2015. február
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ