Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakaszKözponti KEHOP pályázat
Life pályázatok
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítéseA Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2014. november 6.

 

HORTOBÁGYI NEMZETI
PARK IGAZGATÓSÁG
 

SAJTÓKÖZLEMÉNY


Vonalas létesítmények okozta természeti károk csökkentése a Hortobágyi Nemzeti Parkban
 
A több mint 650 millió forint értékű beruházás a „Vonalas létesítmények természetkárosító hatásainak mérséklése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén II. ütem” című KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0012 azonosító számú pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.
 
A tervezett projekt a természeti értékek hosszú távú megőrzésének elősegítését, a védett és fokozottan védett fajok állományainak megóvását és a racionális, fenntartható tájhasználatot tűzte ki célul. Általános célja a természeti értékek megőrzésének elősegítése a vonalas létesítmények okozta károk jelentős csökkentésével.
A beruházás helyszíne a Hortobágyi Nemzeti Park területén található, továbbá teljes egészében része a Hortobágy Különleges Madárvédelmi Területnek (SPA). A 22 kV-os szabadvezetékek okozta
madárpusztulások a Hortobágyi Nemzeti Park területén és annak közvetlen környezetében egy 15 év alatt végzett felmérés szerint egy év átlagában mintegy 25 védett madárfajt érintenek, köztük számos fokozottan védett, illetve a NATURA 2000 Madárvédelmi Irányelv alapján védett fajjal. Kiemelendő, hogy rendszeres a daru- és túzok-pusztulás, valamint az olyan ragadozómadár fajok pusztulása, mint a kék vércse és a kerecsensólyom, melyek védelmére az Európai Unió nemzetközi fajvédelmi programokat indított.
 
Elektromos szabadvezetékek kiváltása földkábellel
A 22 kV-os szabadvezeték szakasz kiváltásával felszámoljuk az egyik legfőbb antropogén veszélyforrást. Ezzel megszűnik a madarak eszmei értékében éves szinten százmillió forintos nagyságrendű összegben kifejezhető természetvédelmi kár, amely évtizedek alatt több milliárd forintot tehet ki. Az elektromos vezetékek föld alá helyezésével a frekventált térségekben a légvezetékek okozta madárpusztulás teljesen megszűnik, vagy minimalizálódik, ami megteremti annak az esélyét, hogy a veszélyeztetett madárpopulációk hosszú távon fennmaradjanak.
A projekt keretében 17,1 km szabadvezeték kiváltását tervezzük.
 
Középfeszültségű vezetékek természetbarát átalakítása
A Hortobágyi Nemzeti Parkban és az Igazgatóság működési területén a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet, a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet és a Bihari-sík Tájvédelmi Körzetben vannak olyan elektromos légvezeték szakaszok, melyek meghatározó madár élőhelyeken húzódnak keresztül, s ennek következtében folyamatosan szedik áldozataikat.
Azokon a területeken, ahol a földkábellel történő vezetékkiváltás nem valósítható meg, ott léghálózati madárvédelmet alakítunk ki. Vizuális jelzőberendezések (Firefly) telepítésével a vezetékes ütközések kiküszöbölhetőek. Az áramütések megszüntetésére a legjobb megoldás, hogy az áramkötő szerelvények vezetékeit burkolt szabadvezetékekre cseréljük, így az érintett vezetékszakaszok nem jelentenek többé veszélyt a madarakra.
 
A projekt száma: KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0012
A pályázat támogatásának összege összesen: 668 274 648 Ft
Kivitelezés időtartama: 2013. szeptember - 2015. június
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 
 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ