Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakaszKözponti KEHOP pályázat
Life pályázatok
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítéseA Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára
 
 
 
 
 
 
 
 
2014. október 16.
 

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 
Természeti értékek hosszú távú megőrzését szolgáló beruházásokat adtak át a Hortobágyi Nemzeti Parkban
 
A közel 250 millió forint értékű beruházás a „Természetvédelmi fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén című KEOP-3.1.2/2F/09-11-2011-0009 azonosítószámú pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósult meg.
 
Az Egyek-pusztakócsi mocsarak területén megvalósult beruházások elősegítik a természeti értékek hosszú távú megőrzését, emellett biztosítják a racionális, fenntartható tájhasználatot. Ez a célkitűzés szorosan illeszkedik a Nemzeti Fejlesztési Tervhez, a II. Nemzeti Környezetvédelmi Programhoz és az ennek részét képező Nemzeti Természetvédelmi Alaptervhez, illeszkedik az Európai Unió Natura 2000, a páneurópai és a hazai Nemzeti Ökológiai Hálózat programjaihoz is.
 
A mocsárrendszer 1979 óta a Ramsari Egyezmény értelmében nemzetközi védettséget is élvez, a tavaszi és őszi madárvonulásban játszott kiemelkedő szerepének köszönhetően. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság fontos feladatának tartja a mocsárrendszer maradványainak megmentését, feltámasztását.
 
A projekt keretében a Fekete-rét több mint 35 évvel ezelőtti mocsárrekonstrukciós munkálatainak továbbfejlesztése zajlott. A terület mozaikosságának növelésével az átvonuló vízimadarak számára megfelelő éjszakázó helyet alakítottunk ki, emellett a kimélyített halágyak a halállomány áttelelését is biztosítják.
 
A pályázat keretében a korábbi mintegy 4 hektáros belső tó bővítésével egy 9,1 hektár kiterjedésű, zömében nyíltvizes-hínaras mozaikos élőhely jött létre, mely eredményeként változatos madáregyüttes jellemzi a területet.
 
Az Egyek-pusztakócsi mocsarak és a Górési tanösvény a HNPI oktatási-szemléletformálási célú bemutató területeinek egyike. Az élőhelyfejlesztési munkák fontos szerepet kapnak a természetvédelmi szemléletformálásban, ezért a Fekete-réten a mocsárba vezető, a Górés-tanyától induló 700 méter hosszú tanösvényt alakítottunk ki, amely a megfigyelőtoronyhoz vezet.
 
A górési természetvédelmi mentőhelyen védett és fokozottan védett madárfajok, főként ragadozómadarak (pl. egerészölyv, barna kánya, vörös vércse, réti sas) számára új férőhelyek létesültek, madárház és gólyateleltető épült.
 
A szemléletformálást és az ismeretterjesztést segíti az a webkamera, amelyet a területen költő rétisas fészekhez helyeztünk ki. A kamera januári fészekrakástól a fiókák kirepüléséig online közvetíti a rétisas pár életét a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapján keresztül.
 
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt feladatként kezeli továbbá, hogy a vagyonkezelésében lévő kunhalmokat eredeti formájukban, lehetőség szerint értékes növényzetükkel, állatvilágukkal és megfelelő tájképi környezetben tartsa fenn. A projekt során azon kunhalmok rehabilitációja valósult meg, amelyek roncsolt felszínűek, bemutathatóság szempontjából könnyen megközelíthetőek, vagy kapcsolódnak az Igazgatóság bemutató létesítményeihez.
 
A rehabilitációs munkák keretében a Filagória-halom, Meggyes-halom ördögcérnától való mentesítését, a Filagória-halom, Nyíregyházi-halom, a Porosállás-halom, a Meggyes-halom gyepesítését valósítottuk meg. A gyeptelepítés mellett fontos feladat a löszgyepekre jellemző kétszikű karakterfajok (pl. macskahere, ligeti zsálya, magyar szegfű) betelepítése, amely a Görbeszék–halom, a Filagória-halom és a Nyíregyházi-halom területén történt meg.
 
Az Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén még az 1990-es években is viszonylag sok helyen fordult elő az ürge. A védett rágcsáló akkori elterjedési területe döntően kis kiterjedésű, zárvány gyepfoltokra szorítkozott. Mivel korábbi LIFE projekt hatására, új nagy kiterjedésű gyepterületek jöttek létre, amelyek talajadottságaik miatt jó élőhelynek tekinthetőek, ezért a területről kipusztult és a löszgyepek szempontjából kulcsszereplő ürge visszatelepítését célozta meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.
 
 
A projekt száma: KEOP-3.1.2/2F/09-11-2011-0009
A pályázat támogatásának összege összesen 245 136 153 Ft
Kivitelezés időtartama: 2012. június - 2014. október
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ