Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 

Együttműködési megállapodást írtunk alá a Wolini Nemzeti Parkkal és a Lengyel Falufejlesztési Európai Alap Alapítvánnyal

 

2018. szeptember 27-én a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a lengyel Woliński Park Narodowy (Wolini Nemzeti Park) és a Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (Lengyel Falufejlesztési Európai Alap Alapítvány) közös együttműködési megállapodást írt alá.

 

A megállapodásban a partnerek az alábbi célokat fogalmazták meg:

  • mindkét régióban bevonni a fiatalokat olyan értékteremtő munkákba, amelyek hozzájárulnak a nemzeti parkok társadalmi elismertségének növeléséhez,
  • a lakosság természethez fűződő viszonyának javulásához,
  • hosszú távú együttműködést alakítsanak ki a két nemzeti park között.

Az együttműködés első konkrét célkitűzése a 2018/2019-es tanévben meghirdetésre kerülő diákcsere program megvalósítása. A programban a célcsoport a két ország, két nemzeti parkjával határos, de 20 ezer fő alatti településein élő, 13-14 éves diákok. Egy három fordulós elméleti és gyakorlati feladatokat tartalmazó versenyen keresztül kerül kiválasztásra az a 12-12 fő (3-3 db 3 fős csapat+pedagógus), akiknek lehetősége adódik egy-egy hétre meglátogatni a másik ország nemzeti parkját. A diákok cseréjére június és augusztus hónapokban kerül sor. A 24 fő mindkét cserehét alkalmával együtt vesz részt a programokon, melynek során jobban megismerhetik a saját, illetve a másik ország nemzeti parkját, fejlesztve természettudományos, tájtörténeti és idegen nyelvi tudásukat egyaránt.

Az együttműködési megállapodást Lengyelországban, Międzyzdroje-ban, a Wolinski Nemzeti Park Oktatóközpontjában írták alá:

  • Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság részéről Kapocsi István igazgató helyettes
  • Woliński Park Narodowy részéről dr inż. Wojciech Zyska igazgató
  • Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej részéről Krzysztof Podhajski elnök

Az aláírási eseményen jelen volt Jancsó István mezőgazdasági és környezetügyi attasé, aki elhozta Dr. Kovács Orsolya Zsuzsanna Magyarország Varsói Nagykövetének üdvözlő levelét, melyben az együttműködés támogatásáról biztosította a Feleket.

Az aláírás után a partnerek együtt látogattak el a nemzeti park vadasparkjába, ahol megnézték azt a fiatal bölényt, aki a nevét (POCAK) az együttműködést előkészítő magyar delegációtól kapta. A 2017-ben született borjú névadóversenyére beérkező sok név közül szavazás során a POCAK név került kiválasztásra. A magyar delegáció legutóbbi Wolini Nemzeti Parki látogatása során tett javaslatot javaslatot a keresztnévre, melynek a lengyelországi bölény törzskönyvezés névadási szabályai szerint PO betűkkel kell kezdődnie.  

Pocak, a fiatal bölény

Pocak immár a lengyel-magyar együttműködés nagykövete lett, s névadásának története nemcsak az oda látogatók körében vált ismertté, de a lengyel sajtó révén sokkal szélesebb körben ismerték meg történetét, és ennek kapcsán a nemzeti parkok példamutató együttműködését.

 

Bikki Dóra, oktatási csoportvezető, Oktatási és Turisztikai Osztály

Címlapkép: Turquoise Lake, Wolin National Park, (Polish: Jezioro Turkusowe)

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
   0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031   
2019. május
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ