Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Mobil applikáció

PocketGuide az Ön személyes idegenvezetője.

Letöltés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2017. február 7.
 

HORTOBÁGYI NEMZETI 
PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 
 
NAGYSZABÁSÚ ÉLŐHELY-REKONSTRUKCIÓS PROJEKT A TISZAKÜRTI KIS-TISZÁN, VALAMINT A BEREGI ÉS NYÍRSÉGI LÁPOKON
 
Bruttó 850 millió forint értékű élőhely-rekonstrukciót hajt végre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) a KEHOP program keretében - jelentette be Dr. Kovács Zita a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a projekt keddi sajtótájékoztató rendezvényén a Tiszakürti Arborétumban.
 

Dr. Kovács Zita hangsúlyozta, hogy a projekt természetvédelmi jelentősége mellett turisztikai és gazdasági szempontból is hosszú távon érvényesülő, kedvező hatások várhatóak, a térség látogatottságának növekedéséből adódóan. A fejlesztésnek köszönhetően élhetőbb környezetet biztosítunk a térség lakossága számára és egyúttal törekszünk arra, hogy a projekt megvalósítása térségi vállalkozók bevonásával történjen – tette hozzá.

A HNPI célul tűzte ki a működési területén található tiszakürti Kis-Tisza komplex élőhely-rehabilitációját, valamint a beregi és nyírségi területeken elhelyezkedő lápok vízutánpótlását. A projekt során olyan országos jelentőségű védett, illetve közösségi védelem alatt álló élőhelyek fejlesztése valósul meg, melyek unikális jellege nem csak hazánkban, de Európában is kiemelkedő.

A nemzeti park igazgatója elmondta: „A projekt keretében a Közép - Tisza területén  létrehozunk egy 4 ha nagyságú ideiglenes vízborítású vizes élőhelyet, ezzel a beavatkozással biztosítjuk a területen előforduló Natura 2000 jelölőfajok számára a kedvező élőhelyi feltételeket, ezen kívül a tervezett vizes élőhely az itt előforduló gémfélék táplálkozó területeként fog majd működni. Ezzel egyidejűleg 2 km hosszú szakaszon megerősítjük a Tisza árvízvédelmi töltését is.”

Azon túl, hogy a fejlesztés biztosítja a veszélyeztetett élőhelyek hosszú távú fennmaradását, az élőhelyek megőrzése hozzájárul ahhoz, hogy a projekt által érintett régiók (Nyírség, Szatmár-Bereg) mozaikosságát is fenntartsuk. A beavatkozások segítségével biztosítjuk a nyírségi és szatmár-beregi területeken korábban nagy számban előforduló buckaközi lápok megmaradt képviselőinek hosszú távú fennmaradását, emellett a közösségi jelentőségű fajok és közösségi jelentőségű élőhely-típusok természetvédelmi helyzetének javulását.

Boldog István országgyűlési képviselő elmondta, hogy a tiszakürti Kis-Tiszán való fejlesztés a Tiszazug térségének egyik kiemelkedő beruházása, a projekt megvalósításával pedig a térség turisztikai vonzereje is tovább nő. Mint fogalmazott: „Köszönöm, hogy a kormány figyelmet fordít erre a gazdaságilag hátrányos helyzetű körzetre, ezzel is elősegítve a térség felzárkóztatását.” 

 

„Élőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlása” című KEHOP-4.1.0-15-2016-00034 azonosító számú pályázat

A Támogatási Szerződés aláírásának dátuma: 2016. augusztus 24.

A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2020. december 31.

A projekt összköltségvetése: 850 000 000 Ft

 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ