Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Hortobágyi vadlovakkal telepítik be az orosz rezervátumot

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság eddigi legnagyobb vadlószállítási projektjét bonyolította le a hétvégén, mely keretében 14 vadlovat szállítottunk Oroszországba.

Az Európai Przewalski ló Tenyésztési Program (EEPP) kérésére Igazgatóságunk 14 vadlovat szállított Oroszországba, ahol Orenburg mellett mintegy 3 ezer hektár kiterjedésű vadlórezervátumot kívánnak orosz kollégáink létesíteni. A hatalmas területen elterülő speciális rendeltetésű védett területet hivatalosan 2015-ben nyitották meg, és mindeddig csupán 6 vadlónak adott otthont, melyek Franciaországból érkeztek a területre. Ahhoz, hogy egy egészséges vadlóközösség alakulhasson ki, ennél jóval több állatra van szükség, így a rezervátum munkatársai kérelemmel fordultak az EEPP koordinátorához, Dr. Lydia Kolterhez, aki felvette a kapcsolatot az összes európai vadlótartóval. Az előzetes felmérések alapján, egyedül a Hortobágyi Nemzeti Park lóállományában találtak elegendő számban olyan egyedet, melyek a szigorú követelményeknek megfeleltek.

Kristin Brabender, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság projektkoordinátora elmondta:
„A kiválasztás során fontos elvárás volt, hogy a lovak genetikai szempontból alkalmasak legyenek a már Orenburgban élő állomány fejlesztésére, a kancák ne legyenek vemhesek, de életkoruk legalább két év legyen, a csődörök közt legyen legalább két idősebb egyed, aki már háremcsődörként is megállja a helyét, és valamennyi egyed egészséges, küllemében tipikus vadló legyen.„

Ahhoz, hogy a lovak már szállítás előtt összeszokjanak, előzőleg külön karanténban kellett tartani egy háremcsoportot és külön egy csődörcsoportot.

A nem hétköznapi feladatnak számító vadlóbefogást egy 10 főből álló szakmai csoport végezte. A lovakat lövedékek segítségével elkábították, majd egy-egy mikrochipet kaptak, és az állatorvosi vizsgálatokhoz különböző mintákat vettek belőlük. Megmérték a lovak marmagasságát, súlyát, vizsgálatokat végeztek a fogak és a paták állapotára vonatkozóan, paraziták ellen kezelték őket, majd DNS mintát vettek. A vizsgálatok elvégzésében a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosai segítették Igazgatóságunk szakembereinek munkáját.

A kiválasztott lovakat a Horse Trans Cargo kamionjai szállították a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahonnan külön repülőgéppel utaztak az új élőhelyükre. A nemrégiben még Hortobágyon legelt vadlovak vasárnap délután már birtokba vették új orenburgi kifutójukat, ahol majd az első oroszországi telüket töltik. 
Amint az idő kitavaszodik, összeengedik őket a Franciaországból származó vadlovakkal, és elfoglalhatják új otthonukat, az orenburgi vadlórezervátumot.


Bízunk benne, hogy a projekt sikeresnek bizonyul és a jövőben sok csikóról és az állomány egészséges gyarapodásáról kapunk hírt!

 

  

  

  

  

Fotók: HNPI archívum

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ