Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Vadgazdálkodási konferencia Debrecenben

 

Igazgatóságunk természetvédelmi szakemberei szervezőként és szakmai előadóként is részt vettek a november 10-12. között megrendezett V. Vadgazdálkodási konferencián.

Az Európai Unió kelet-közép-európai tagállamai és a balkáni országok folyamatosan bővülő vadászati és vadgazdálkodási együttműködése keretében 2011 óta kerül sor évente a International Hunting and Game Management Symposium-ok szervezésére, melyek során a vadásztársadalom és a tudományos szféra meghatározó személyiségei cserélnek eszmét a vadászat és vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről, szakmai és tudományos vonatkozásairól. 2011-2014-ig Szerbia, 2015-ben pedig Szlovénia adott otthont e rangos rendezvénynek.

Nagy szakmai sikerként értékelhető, hogy az ötödik alkalommal sorra kerülő konferencia megrendezésére a Debreceni Egyetemet kérték fel. A korábbi évek tapasztalatai alapján számos ország több tudományterületéről (vadgazdálkodás, takarmányozás, genetika, állatorvos tudomány stb.) neves oktatók, kutatók és a fiatal generációt képviselő PhD hallgatók részvételére számítottunk, emellett az egyre nagyobb érdeklődés révén előre láthatóan voltak a vadgazdálkodásban aktív szerepet játszó hivatásos vadászok, erdészeti dolgozók, valamint a vadászat iránt érdeklődők is. Mindez kitűnő lehetőséget nyújtott egyrészt Magyarország e téren elért eredményeinek ismertetésére, kedvező adottságainak bemutatására, másrészt a jelenlevők közötti szakmai és tudományos kapcsolatok további bővítésére. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság két szakmai előadással vett részt a konferencián.
 

Fotó: Dr. Gyüre Péter

„Vadgazdálkodás a természetvédelem szolgálatában a Hortobágyi Nemzeti Park területén” címmel Tihanyi Gábor őrszolgálatvezető-helyettes tartott előadást.

 

Fotó: Dr. Gyüre Péter

„Csapdázásra alapozott ragadozógazdálkodás tapasztalatai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vadászterületén” című és témájú előadást Hajas Péter adta elő.

 

Igazgatóságunk volt a házigazdája a háromnapos konferencia záró és egyben terepi napjának. A kedvezőtlen őszi időjárási körülmények ellenére a vendégek lelkes érdeklődéssel tekintették meg a Hortobágyi Vadaspark élővilágát.

Fotó: Dr. Gyüre Péter

A nap folyamán többek közt nagy sikert aratott Hajas Péter doktor-jelölt és Séra Péter hivatásos vadász csapdázási bemutatója is.

 

Fotó: Dr. Gyüre Péter

A program záró akkordjaként a vendégeket a Hortobágy-halastavi Kisvasúttal szállítottuk a Kondás tóhoz, ahol a kilátóból betekintést nyerhettek az Öregtavak egyedülálló madárvilágába.

A 3 napos szimpóziumon összesen 14 ország képviseltette magát, köztük Magyarország, Szerbia, Bosznia-Herzegovina, Horvátország, Macedonia, Románia, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Szlovénia, Litvánia, Szlovákia, Törökország és Németország.

A programsorozat kiváló lehetőséget adott arra, hogy megismertessük hazánk különleges természeti értékeit, öregbítsük a vadászat és vadgazdálkodás terén meglévő hírnevét és a nemzetközi együttműködések bővítésével közelebb hozzuk egymáshoz a szakma és a tudományos szféra meghatározó képviselőit.

Igazgatóságunk nagy megtiszteléssel fogadta a Debreceni Egyetem felkérését a konferencia programjaiban való közreműködésre. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk a régió tudományos és ökoturisztikai hírnevének erősítéséhez.

 

 

Dr. Kusza Szilvia
Debreceni Egyetem, Állattudományi,
Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet

 

Polonkai László
HNPI
Vagyonkezelési Osztály

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ