Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2019Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adakezelési és adatvédelmi szabályzata
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetések
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2015. április 21.
 

HORTOBÁGYI NEMZETI
PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 
ERDŐK ÉS FÁS LEGELŐK TERMÉSZETVÉDELMI KEZELÉSE
 
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság sikeresen megvalósította a „Természetes és természetszerű erdők és fás legelők természetvédelmi kezelése, kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” című pályázatot. A projekt megvalósításához az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozás keretében 250 074 636 forint 100%-os támogatást nyújtott.
 
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a "Természetes és természetszerű erdők és fás legelők természetvédelmi kezelése, kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén" című, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0005 azonosító számú projekt keretében több helyszínen őshonos fajokból álló természetes vagy természetközeli erdők rekonstrukcióját, a leromlott területek rehabilitációját, valamint kedvező élőhelyi feltételek kialakítását valósította meg, melyekre összesen 250 074 636 Ft támogatást nyújtott az Európai Unió és a hazai költségvetés.
 
A HNPI a projekt megvalósítása folyamán többféle módszert alkalmazott az agresszíven terjeszkedő,
úgynevezett invazív fajok megfékezésére vagy felszámolására, amelyek kiszorítják az őshonos fajokat a természetes élőhelyekről. Az invazívok szelektív irtása során a szakemberek eltávolítják az egyes idegenhonos, invazív fajok nagyobb állományait a természetes és természetközeli erdőkből, valamint mezofil gyepekből. Az invazívoktól megtisztított területeken természetközeli erdőket hoztunk létre a termőhelynek megfelelő, őshonos fajok pótlásával. Őshonos fajokkal pótoltuk az erdők természetes részét képező cserjeszegélyeket, amelyek védik az erdőt a kívülről érkező negatív hatásokkal szemben, valamint speciális élőhelyeket nyújtanak az erdőszegélyek életközösségei számára. Az erdőtelepítések csak megfelelő vadkár elleni módszerek alkalmazásával valósíthatóak meg sikeresen, ezért a HNPI természetvédelmi és erdészeti szempontból is hatékony vadkizáró kerítéseket épített az érintett területeken.
 
A projekt keretében a dél-nyírségi tölgyligetek és pusztai tölgyesek rehabilitációja során beavatkozások történtek a vámospércsi, létavértesi erdőspusztán, az újlétai Kis-erdőben, valamint a martinkai erdőben. A gyepterületen ritkás csoportokban kocsányos tölgyet telepítettünk, mely segítségével egy laza szerkezetű, nyílt, fás legelőre hasonlító erdős puszta szerkezetét teremtettük meg. A Szatmár-Beregi-sík erdeinek (Gávavencsellő, Kisar, Kispalád, Olcsvaapáti, Tarpa), valamint a bátorligeti homoki tölgyesek rehabilitációjához a legfontosabb teendő az invazív fajok irtása volt, melyek közül az akác és a zöld juhar volt jelen a legnagyobb tömegben. A nagyobb letermelt foltok helyén teljes talajelőkészítést követően kocsányos tölgy, mezei juhar és ezüsthárs ültetésével az eredeti vegetációnak megfelelő fajösszetételű erdő létrehozásával lehet az élőhely regenerációt elősegíteni. A Közép-Tisza-menti ártéri puhafás galériaerdőkben a sűrűbb erdőállományokban a zöld juhar és az amerikai kőris, a nyíltabb részeken a gyalogakác eltávolítása vált szükségessé.
 
A tiszadorogmai Göbe erdőben az elsődleges feladat a zöld juhar és az amerikai kőris irtása volt, amelyek mind a puhafás, mind a keményfás ligeterdei részeken terjeszkedtek. Ahol szükségessé vált a pótlásuk ott kocsányos tölgy, magyar kőris, fehér-, szürke-, rezgő nyár és fehér fűz felhasználásával erdősítettünk. A fás legelőkön az elsődleges feladat a gyalogakác visszaszorítása és szükség esetén facsoportok létrehozása volt.
 
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg 2012. szeptember és 2015. április között.
 
 
 
További információ:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Kánai Edina
tel: +36 30 6307544
e-mail: kommunikacio@hnp.hu
www.hnp.hu, http://keop.hnp.hu
 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ