Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2020Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

Jászsági Sasközpont ünnepélyes átadása

 

A mai nap ünnepélyes keterek közt kerül átadásra a jászsági Sasközpont.  A 2012 és 2016 között zajló HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ program egyik legfontosabb elemét a Jászberénytől mintegy 5 kilométerre, a Jászárokszállásra vezető út mellett felépült Sasközpont képezi. 

A látogatóközpont nem véletlenül ezen a helyszínen épült fel. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz (HNPI) tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található jelenleg az ország egyik legsűrűbb költő parlagisas-állománya. A térség fontos telelőhelye is a ragadozómadaraknak, köztük a parlagi sasoknak, ezért itt kezdte el működését az a sasetetőhely is, melynek életét telente webkamerán keresztül bárki követheti az interneten.

Az épületegyüttes kivitelezését a HNPI végeztette el 2012 és 2014 között, míg az itt található kiállítás és két tanösvény a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában került kialakításra 2015 első negyedévében. A Sasközpontot és a projektben szintén partner Jászberényi Állat- és Növénykertet egy, az állatkertben bérelhető kerékpárokkal bejárható, mintegy 30 km hosszú tanösvény körút köti össze, amely a Jászság természeti értékeit mutatja be. A Sasközpontból a látogatók egy 4 km-es gyalogos tanösvényt végigjárva ismerkedhetnek meg a parlagi sasok életével.

Az intézmény remélhetőleg egyaránt fontos helyszíne lesz a kutató-, a természetvédelmi és a szemléletformáló munkának, mivel a bel- és kültéri kiállítások mellett iroda, szolgálati lakás, 24 fős szálláshely és játszótér is kialakításra került benne. Emellett bemutatásra kerülnek a Jászságra jellemző ragadozómadár-fajok azon sérült példányai is, amelyek már nem elengedhetőek vagy a gyógykezelésüket követően elengedésre várnak.

A Sasközpont létrehozását az Európai Unió Life Nature programja és a Magyar Állam finanszírozta a „HELICON - A parlagi sas védelme Magyarországon (LIFE10NAT/HU/019)” projekt keretében.

 

„A sasbarát Magyarországért!” – www.parlagisas.hu

 

A Sasközpont, a kiállítások és a tanösvények a HELICON Life projekt (LIFE10NAT/HU/019) keretében kerültek megvalósításra az Európai Unió, a Magyar Állam és a projekt partnerek finanszírozásában.

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ