Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2020Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

Hortobágyi Nemzeti Parki Termék Védjegy nyertes pályázói 2014-ben

 

A hortobágyi pásztorvilághoz köthető, természetes alapanyagokból készült kézműves termékekre meghirdetett Nemzeti Parki Termék Védjegy felhívásra 12 pályázat érkezett be, melyből 10 pályázó 17 termék(ör)e nyerte el a védjegy jogosultságot.

 

BIHARYNÉ ZOLTÁN EMESE - fazekas

Védjegy viselésére jogosult termékei

8 részes fűszeres készlet
A fűszertartó termékek a túri fazekasság hagyományaiból táplálkoznak díszítményeiket tekintve. A formai megjelenítés a nagyobb méretű tárolók esetében a bödön formáit idézik. Díszítménye mértéktartó, dekoratív, formai kiképzése megfelelő. A kisebb formák igazodnak a nagyobb formákhoz.

Butella
A butella a hagyományos formát szépen követi, ízléses, jól megmunkált, ma is használható kiszolgálóedény.       8 részes fűszeres készlet
    Butella

 


 

SZATMÁRI FERENC - kosárfonó

Védjegy viselésére jogosult termékei

Demizson
Jól megválasztotta a demizson fonatához alkalmas anyagot. Fonatai egyenletesek, a díszítményt különböző fonási technikák adják egyenletesen és szépen kivitelezve.

Vesszőlábas kenyértartó
Hűen követi a hagyományos formavilágot. Arányos formaérzékről tanúskodik az egész munka. Jól megoldja a lábtartó kialakítását, stabil, egyenletes fonatú. A különböző fonási technikák adják a dekorativitását. Precíz, jól megmunkált és eldolgozott.

Fotel
A fonott bútorok jól továbbéltetési és új formai megjelenítése van jelen a tárgyon. Stabil, esztétikus és arányos. Külön dicséretes, hogy változatos fonatokkal teszi dekoratívvá az igen kényelmes fotelt.

Demizson Vesszőlábas kenyértartó Fotel

 


 

SZILÁGYI SÁNDORNÉ - hímző

Védjegy viselésére jogosult termékei:

Asztalterítő
A debreceni kisbunda hímzés motívumát használja fel. A terítő formájához jól igazodó, visszafogott minta díszíti. Színvilágában hagyományosan követi az egykori kisbunda hímzés díszítményét. Jó példa lehet a hagyományos kisbunda hímzés továbbvitelére. Technikailag szépen kivitelezett, egyenletes hímzés.

Díszpárna
A debreceni cifraszűr sokszínű díszítményvilágából egy kevésbé ismert színvilágot is megjelenít. Egykori szűr aszaj díszítmény előzményét használja kiinduló forrásként. Ezt a mintakincset egy mai használatú díszpárnára tervezi át. Szépen kivitelezett, a színek harmonikusan együtt vannak. A vaskos gyapjú hímzéshez jól megtalálja azt az alapanyagot ami részben az egykori szűrök anyagát is idézi ugyanakkor egy párna alapjának is megfelel. 

Asztalterítő Díszpárna

 


 

CZUPP PÁL - fafaragó

Védjegy viselésére jogosult terméke:

Hortobágyi pásztor
A plasztika választott témájában kötődik a tradicionális kultúránkhoz, különlegessége az anyag megválasztásában rejlik. A megtalált alapanyag kérge meghagyásával ötletesen és kifejezően jeleníti meg a pásztorfigura subás öltözékét. Dicséretes a figura mértéktartó fafaragással való megjelenítése. Ötletes, természetes, kifejező, egyedi alkotás. 

Hortobágyi pásztor

 


 

VARGA TAMÁS - késes

Védjegy viselésére jogosult termékei

Farvillás bicska, gulyás bicska
A késes kismesterség magas mesterségbeli tudásáról tanúskodó tökéletesen megmunkált termékek. Kiváló alapanyag megválasztású, rendkívül diszkrét, elegáns a díszítése, amit fémbetétekkel old meg. A felület kiképzéssel ügyesen játszik, míves, jól használható.

Farvillás bicska Gulyás bicska Farvillás és gulyás bicska

 


 

ORVOS JÓZSEFNÉ - pipakészítő

Védjegy viselésére jogosult terméke

Pipatórium
A pipatórium és a beletartozó pipák elkészítése egy igen jelentős hiányt pótol a hagyományos kézművesség körében.
Pipatórium megfogalmazása újszerű formát tükröző kiváló fazekas munka. A formában jól megtalálta a pipa elhelyezés rendjét és lehetőségét. A pipák újítást tükröznek a hagyományos mérethez és nagysághoz viszonyítva, mintegy átmenetet képeznek a hagyományos cseréppipa és tajtékpipa formavilága és nagysága között. Ehhez a mérethez igazodóan felnagyítja a hagyományoshoz viszonyítva a pipaszárat is. Ma is jól használható, díszítményben, kiegészítő elemeiben harmonikusan együtt van a pipaformával, dicséretes a mértéktartóssága. 


Pipatórium

 


 

HERPÁCSINÉ MESTER MARIANNA - szalmafonó

Védjegy viselésére jogosult termékei

Borona, esőcsiga
Ez egy régi hagyományt visz tovább. A szalmafonatok készítői kedvelt témája, szépen megmunkált, ajándék funkciót napjainkban is betöltő munkák, esztétikus formai megjelenést tükröznek.

Borona
Esőcsiga

 


 

SZABÓ KATALIN - viseletkészítő

Védjegy viselésére jogosult termékei

Kocsislegény ruhája, csikós ruhája, nádudvari női viselet
Kocsislegény ruha: Kiválóan találta meg az alapanyagot mind a vászonruha, mind a mellény esetében. A vászonruha összeállításánál hűen követi a tradicionális előzményeket. A posztó alapú mellény zsinórdíszítménye és ékszergombja különleges dekorativitást ad a viseletnek. Szépen megmunkált, jól használható öltözék napjainkban is.

Csikós ruha: A hagyományos szabás hű követésével találkozunk. Az alapanyag megválasztása jó, a kék alapszínhez jól megválasztja a nyargalásos díszítményt. Az ing dekorativitását a piros cérnával való varrás és piros gombok is növelik. Ma is jól használható.

Nádudvari női viselet: Szabásvonalában az egykori hagyományos paraszti öltözék formáját hűen követi. Alapanyag megválasztása jó, a kiegészítő díszítmények tekintetében keskenyebb csipkedíszítményt is alkalmazhatott volna.

  Kocsislegény ruha
  Csikós ruha
  Nádudvari női viselet

 


 

PORKOLÁB FERENC - szűrrátét készítő

Védjegy viselésére jogosult terméke

Cifraszűr

A derecskei szűrrátétes készítmény egykori funkciójában a hagyományos szűr díszítéseként tökéletes formában és kivitelezésben van jelen. Szabásában, formai megjelenítésében alapanyag megválasztásában kiváló. A hagyományos bihari nyakas szűr előzményeket hűen követi. Mintaelrendezése és megtervezése a bihari rátét díszítményekből táplálkozik, ugyanakkor az egyes díszítendő felületekhez igazodóan saját tervezést is jelentősen tartalmaz. Növeli a szűr dekorativitását a fekete posztó alapon megjelenített nyargalásos díszítés és szűr eleje összecsatolását szolgáló szűrszíj.
Az utóbbi tökéletesen harmonikusan együtt van a díszítménnyel. Mesterhez méltó munka. 

  Cifraszűr

 


 

RÁCZ ERIKA - ötvös népi iparművész

Ékszergombok

Az ötvös szakma tradicionális előzményeit kiválóan ismerő alkotó. Mélyreható kutató és feltáró munkát végezve hozza létre és alkotja meg valamennyi munkáját, így a parádés kocsis öltözékhez tökéletesen illeszkedő ékszergombokat is. Munkái megformálása és kivitelezése magasfokú mesterségbeli tudást tükröznek. 
 

    Ékszergombok

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ