Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2020Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2014. november 6.

 

HORTOBÁGYI NEMZETI
PARK IGAZGATÓSÁG
 

SAJTÓKÖZLEMÉNY


Vonalas létesítmények okozta természeti károk csökkentése a Hortobágyi Nemzeti Parkban
 
A több mint 650 millió forint értékű beruházás a „Vonalas létesítmények természetkárosító hatásainak mérséklése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén II. ütem” című KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0012 azonosító számú pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.
 
A tervezett projekt a természeti értékek hosszú távú megőrzésének elősegítését, a védett és fokozottan védett fajok állományainak megóvását és a racionális, fenntartható tájhasználatot tűzte ki célul. Általános célja a természeti értékek megőrzésének elősegítése a vonalas létesítmények okozta károk jelentős csökkentésével.
A beruházás helyszíne a Hortobágyi Nemzeti Park területén található, továbbá teljes egészében része a Hortobágy Különleges Madárvédelmi Területnek (SPA). A 22 kV-os szabadvezetékek okozta
madárpusztulások a Hortobágyi Nemzeti Park területén és annak közvetlen környezetében egy 15 év alatt végzett felmérés szerint egy év átlagában mintegy 25 védett madárfajt érintenek, köztük számos fokozottan védett, illetve a NATURA 2000 Madárvédelmi Irányelv alapján védett fajjal. Kiemelendő, hogy rendszeres a daru- és túzok-pusztulás, valamint az olyan ragadozómadár fajok pusztulása, mint a kék vércse és a kerecsensólyom, melyek védelmére az Európai Unió nemzetközi fajvédelmi programokat indított.
 
Elektromos szabadvezetékek kiváltása földkábellel
A 22 kV-os szabadvezeték szakasz kiváltásával felszámoljuk az egyik legfőbb antropogén veszélyforrást. Ezzel megszűnik a madarak eszmei értékében éves szinten százmillió forintos nagyságrendű összegben kifejezhető természetvédelmi kár, amely évtizedek alatt több milliárd forintot tehet ki. Az elektromos vezetékek föld alá helyezésével a frekventált térségekben a légvezetékek okozta madárpusztulás teljesen megszűnik, vagy minimalizálódik, ami megteremti annak az esélyét, hogy a veszélyeztetett madárpopulációk hosszú távon fennmaradjanak.
A projekt keretében 17,1 km szabadvezeték kiváltását tervezzük.
 
Középfeszültségű vezetékek természetbarát átalakítása
A Hortobágyi Nemzeti Parkban és az Igazgatóság működési területén a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet, a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet és a Bihari-sík Tájvédelmi Körzetben vannak olyan elektromos légvezeték szakaszok, melyek meghatározó madár élőhelyeken húzódnak keresztül, s ennek következtében folyamatosan szedik áldozataikat.
Azokon a területeken, ahol a földkábellel történő vezetékkiváltás nem valósítható meg, ott léghálózati madárvédelmet alakítunk ki. Vizuális jelzőberendezések (Firefly) telepítésével a vezetékes ütközések kiküszöbölhetőek. Az áramütések megszüntetésére a legjobb megoldás, hogy az áramkötő szerelvények vezetékeit burkolt szabadvezetékekre cseréljük, így az érintett vezetékszakaszok nem jelentenek többé veszélyt a madarakra.
 
A projekt száma: KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0012
A pályázat támogatásának összege összesen: 668 274 648 Ft
Kivitelezés időtartama: 2013. szeptember - 2015. június
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 
 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ