Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2020Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó


Tisztítsuk meg az országot!
A projekt I. ütemében az illegális hulladéklerakók felszámolása
a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén is megkezdődött

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén lévő Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben a természetvédelmi őrök felmérése alapján megközelítőleg 500 köbméter szemét halmozódott fel. A többségében illegálisan elhelyezett hulladékot a projekt I. ütemében tervezzük felszámolni vállalkozó. Mai napig megközelítőleg 40 folyamkilométer hosszú partszakaszt tisztítottunk meg, 12 szennyezett területet takarítottunk ki. Tapasztalataink szerint az összegyűjtött 350 köbméter hulladéknak közel fele kerülhet újrahasznosításra, a másik fele jellemzően kommunális hulladék. A Kiskörei Vízerőmű - mint az áradások egyik fő fizikai gátja -, a szennyezések egy jelentős részét feltartóztatja, így a délebbi szakaszokon kisebb mértékű a hulladék felhalmozódása, bár gócpontok ott is kialakultak. A vízerőmű a védekezésben kiemelt szerepet lát el és jelenleg is zajlik az ott fennakadt több ezer tonna hulladék kitermelése.
 

    


A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet sajátos, értékes élőhelyei a folyóparti galériaerdők. Védett státuszuk mellett közösségi jelentőségű élőhelyeknek is minősülnek. Folyóparti elhelyezkedésük miatt jelentős mértékben vannak kitéve a – gyakran szennyezéssel járó - emberi hatásoknak. Jellemzően a nyaraló- és lakóövezetek környékén  alakulhatnak ki  az illegális hulladéklerakók, amelyeket ugyan az önkormányzat időnként felszámol, mégis rendszeresen újratermelődnek.
 

    


A folyópartra látogatók által hátrahagyott jelentős mennyiségű szemét valamint az árvizek hozta, külföldi eredetű hulladék számottevő. Utóbbit sok esetben a folyó kifejezetten a galériaerdőkben „pakolja le”. A hulladékszedéssel ezek a jellegzetes, egyedi tájképi értékkel rendelkező természeti területek legalább átmeneti időre mentesülnek a hulladék egy részétől, így a talajszinthez köthető védett fajok, mint a szálkás pajzsika vagy a tallós-nőszőfű tisztább élőhelyen hajthatnak ki. A hulladékszedés fokozza a frekventált kirándulóhelyek értékét is, hiszen az ide látogatók esztétikusabb, tisztább környezetben kapcsolódhatnak ki, pihenhetnek. A mentesített helyszíneken a hulladék újratermelődése ellen a HNP Igazgatóság a Természetvédelmi Őrszolgálat fokozott ellenőrzései és szemléletformálás útján igyekszik fellépni. 

A nemzeti park igazgatóságok előzetes felmérésük alapján országosan összesen 155 védett természeti területről, mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését tervezik elvégezni az év végéig.


További információ a Tisztítsuk meg az országot! programról
Magyarország Kormánya honlapján olvasható.

 

Fotók: PET Kupa

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ