Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2020Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

Balti-tenger, dagadólápok, gyógyiszap – Lettországban jártunk

 

2019. szeptember 24. és 27. között került megrendezésre az európai természetvédelmi szervezeteket tömörítő EUROPARC Szövetség éves konferenciája és taggyűlése, amelyen Magyarországot az Agrárminisztérium, a Balaton-felvidéki, a Bükki és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság képviselte. A konferencia Jürmala-ban, a Balti-tenger legnagyobb üdülővárosában került megrendezésre, amely település részben a Ķemeri Nemzeti Parkban található. A kedvező földrajzi elhelyezkedés, a könnyen megközelíthető helyszín, a gondosan kiválasztott, professzionális szervezés (hangosítás, információmegosztás, online és mobiltelefonos alkalmazások használata), a 14 műhelymunka (workshop), amelyet tematikusan összekapcsolt kirándulások támogatnak Lettország különböző védett területein, kiváló körülményeket teremtettek a gyümölcsöző, konstruktív, intenzív, de ugyanakkor kreatív munkához.


Riga, Lettország fővárosa

A „Természet az elmédben - értékeink megértése” témacímet viselő konferencia a természet jelenlétét és fontosságát vizsgálta a különféle ágazatokban és élethelyzetekben. Kiemelt szerepet kapott idén az előadások és műhelytalálkozók során a természetnek az emberi egészségben és jólétben betöltött szerepe. A konferencia során a kapcsolódási pontokat a következő témákkal kerestük: a) politika, b) üzlet, c) egészség, d) művészetek és inspiráció és e) a környezetünk felépítése, alakítása.

 
Képek a Taggyűlésről

Az első napi taggyűlésen és az azt megelőző tanácsülésen a Szövetség vezetősége, a tanácstagok és a szekciók képviselői beszámoltak a legutóbbi, skóciai konferencia és taggyűlés óta eltelt időszakban történt legfontosabb eseményeiről és történéseiről, illetve a Szövetség által koordinált projektek jelenlegi állásáról. Az idei tanácskozáson fontos szerepet kapott a Szövetség következő 5 évre szóló átfogó stratégiájának előkészítése. A délutáni taggyűlésen a 2018-as pénzügyi és szakmai beszámoló, illetve a 2020-as tervezés elfogadása mellett elismerő oklevéllel jutalmazták a „veterán” tagokat, így az Agrárminisztériumot, a Bükki és a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóságot.


A EUROPARC szövetség veterán tagjai

A következő nap délelőttjén a köszöntőket és a plenáris előadásokat hallgathatták meg a részvevők a Jürmala Kulturális Központban. A Szövetség vezetőinek és a házigazdák képviselőinek köszöntői után meghallgathattuk például egy nemzetközi elismerést is elnyert lettországi start-up vállalkozás bemutatkozását, akik gyógynövényteáikat a helyi rétekről és erdőkből begyűjtött alapanyagokból állítják elő, helyi munkaerőt alkalmazva és helyi anyagokat felhasználva. A lett köztársasági elnök tanácsadója ismertette az ország fenntarthatósági céljait, a Környezetvédelmi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pedig az állami természetvédelem legfontosabb törekvéseit. Rauno Väisänen (IUCN) gondolatébresztő előadásában a természetvédelmi érdekérvényesítés lehetőségeiről és a természet szabályszerűségének hosszú távú politikába történő beépítésének szerepéről beszélt. Anete Vabule (Madara Cosmetics) a természet szabályszerűségének megértéséről beszélt, mely az inspiráció, az innováció, a gyakorlati ismeretek és az üzleti siker alapját képezi. William Bird (MBE, CEO Intelligent Health) a természetnek az emberi egészségben betöltött szerepéről tartott előadást, s a természetet, mint a mentális és fizikai egészség alapjaként definiálta. Silvija Nora Kalniņš (A „Természet Koncertterme” koncepció vezetője, Lettország) a természet és a művészet lehetséges kapcsolódási pontjait mutatta be, elsősorban azt, hogy hogyan jelennek meg a természet hangjai, színei és anyagai a zenében és a művészetben. Simon Bell (Észt Egyetem, Tájépítészeti Intézet) professzor a természet valódi integrációját ismertette az ember alkotta tárgyakba, formákba és környezetbe.


Jürmala Kulturális központ

A délután folyamán 14 workshop került megrendezésre párhuzamosan. A műhelybeszélgetések témái szorosan kapcsolódtak a délelőtt elhangzott plenáris előadások témáihoz:

 • Mennyi pénz szükséges a Natura 2000 területek eredményes fenntartásához?
 • Hogyan lehetséges elérni a fenntartható tengeri halászatot a tengerparti védett területeken?
 • Hogyan növelhető a 21. század természetvédelmi szakembereinek növekvő szükséglete a képzés, a kapacitás és a szakértelem iránt?
 • Mik a legújabb normái a nemzeti parkoknak és védett területeknek?
 • Milyen költséghatékony és csekély környezeti hatású modellek léteznek üzleti és természetvédelmi szempontból a fenntartható turizmus kezelésre?
 • Hogyan növelhetik a természetes megoldások, az innováció és a tradicionális tudás a biodiverzitást és a mezőgazdaságból élők bevételeit együttesen?
 • Milyen pozitív hatásai vannak a természetnek és a természetközeli életmódnak az emberi jólétre, az egészségre, a szociális rendszerekre, a gazdaságra?
 • Milyen haszna lehet a természetvédelmi területeknek abból, ha összekötjük a természetet és a természeti értékeket a művészetekkel és a design-nal?
 • Az okos táji léptékű tervezés során lehetséges-e természetszerű területeket létrehozni, amelyek hasonlóan pozitív hatással bírnak, mint a védett területek?
 • Hogyan kezelhető a növekvő turizmus és sporttevékenység a városokat körülvevő védett természeti területeken?
 • Hogyan változtassuk a védett területek kezelési terveit a klímaváltozás függvényében?

 

A csütörtöki napon zajlottak le a terepi programok, kirándulások. A 13 különböző kiránduláson a résztvevők megismerkedhettek a lápi élőhelyek különböző formáival a dagadólápoktól kezdődően, a láperdőkön át egészen a láprétekig, továbbá a tengerparti régió sávosan elhelyezkedő élőhelyeivel. E mellett a régió kulturális és kulináris értékeibe is bepillantást nyerhettek a résztvevők. A lápokhoz kötődő egyik legfontosabb ökoszisztéma szolgáltatás a különböző gyógyászati kezelésekhez alkalmazott gyógyvizek és gyógyiszap, amelyek felhasználását szintén megtekinthettük a tengerparti szanatóriumokban, gyógyszállókban. Az este folyamán a Kemeri Nemzeti Park Látogatóközpontjában lehetőség nyílt számos kézműves foglalkozáson és kiscsoportos műhelybeszélgetésen részt venni. A programot egy különleges koncert zárta, amely – a konferencia témájához szorosan kapcsolódva – az élőzenét kapcsolta össze szorosan a természettel, mind hangulatban, mind témában, mind vizualitásban.

 

 

 
Képek a terepi programokról

A pénteki, záró napon került sor a szerdai workshopok eredményeinek részletes kiértékelésére és összefűzésére, amelyek legfontosabb célja szintén az volt, hogy minél átfogóbb képet kapjanak a készítők a Szövetség következő öt évre szóló stratégiájának készítéséhez és meghatározhassák a legfontosabb szakmai feladatokat. Írásos formában minden tag megkapja majd az eredményeket további véleményezésre, kiegészítésre.

A pénteki program délután a Piactérrel folytatódott, ahol a vállalkozó szellemű szervezetek bemutatkozhattak, illetve bemutathatták az aktuálisan folyó pályázataikat. E mellett több szervezet is megvendégelte az érdeklődőket helyi, különleges ételekkel és italokkal. Az Igazgatóság bemutatkozó asztala nagy érdeklődésre tartott számot a szűk háromórás program alatt, köszönhetően a nemzeti parki őstulok szalámiknak és a házi pálinkának. A program legnagyobb hozadéka (remélhetőleg) az informális beszélgetések során kialakult szakmai kapcsolatokból származik majd a jövőben.

  
Képek a Piactérről

A rendezvény díjátadóval egybekötött gálavacsorával zárult, ahol a Szövetség által alapított díjak (Alfred Toepfer Natural Heritage Scholarships, Alfred Toepfer Medal 2019, Transboundary Cooperation) kerültek először átadásra, a vezetőség értékelte a konferenciát, valamint bejelentették, hogy 2020-ban az éves konferencia és taggyűlés Ausztriában, a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkban kerül megrendezésre. Az éjszakába nyúló, népzenei koncerttel és néptánccal tarkított gála folyamán szintén számos lehetőség nyílt szakmai tapasztalatcserékre és kapcsolatépítésre, amelyekből remélhetőleg a közeljövőben az Igazgatóság is profitálhat közös projekt, kapacitásépítés vagy tanulmányutak formájában.

 

 

Szöveg:

Bereczki Csaba és Szabó Gyula

Természetmegőrzési Osztály

Fotók:

Bereczki Csaba, Szabó Gyula és EUROPARC Federation

 

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ