Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2019Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adakezelési és adatvédelmi szabályzata
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetések
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

 

Tájékoztatás védetté nyilvánításról

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – mint természetvédelmi kezelő – tájékoztatásul közli, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály elsőfokú természetvédelmi hatósági jogkörében eljárva JN-07/61/02993-3/2019. iktatószámú, 2019. június 17. napján kelt határozatával a fokozottan védett fattyúszerkő (Chlidonias hybrida) és a szintén fokozottan védett kormos szerkő (Chlidonias niger) párok fészkelésének védelme érdekében a Hortobágy-Berettyó-folyó vasúti híd – közúti híd közötti szakaszát és a közúti híd alatti 700 m-es szakaszát, a töltés lábáig tartó árterülettel együtt, hivatkozott határozat kiadásának dátumától

2019. augusztus 15-ig tartó időszakban átmenetileg védett természeti területté nyilvánította.

   A természetvédelmi hatóság a határozatot azonnal végrehajtható határozattá nyilvánította.

A határozat az alábbi rendelkezéseket tartalmazza:

  1. Az átmenetileg védetté nyilvánított területen közösségi és tömegsportesemények rendezése, sportverseny, technikai jellegű sporttevékenység folytatása kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyével lehetséges.
  1. A Hortobágy-Berettyó-folyó Mezőtúr, belterületi vasúti híd – közúti híd közötti szakaszán, valamint a közúti híd alatti 700 m-es szakaszán és ezen szakaszok töltés lábáig tartó árterületén a 2019. augusztus 15-ig tartó időszakban vízi járművel (csónak, motoros kisgéphajó, stb.) közlekedni legfeljebb 5 km/h-ás sebességgel lehet.
  1. Az átmenetileg védetté nyilvánított területen, a fenti korlátozásokon kívül, tilos minden olyan tevékenység végzése, amely a fokozottan védett fattyúszerkő (Chlidonias hybrida) és a szintén fokozottan védett kormos szerkő (Chlidonias niger) párok fészkelését zavarja, egyedeit, élettevékenységét veszélyezteti, károsítja.
  1. A fenti előírások, korlátozások be nem tartása esetén a természetvédelmi hatóság természetvédelmi bírság kiszabására irányuló eljárást kezdeményezhet, súlyosabb esetben természetkárosítás miatt akár büntetőeljárás is kezdeményezhető.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 43. § (1) bekezdése értelmében „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”

 

 

Fattyúszerkő
(Fotó: Dr. Kovács Gábor)
Kormos szerkő
(Fotó: Dr. Kovács Gábor)

 

Debrecen, 2019. június 21.

                                                                                       Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ