Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2019Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adakezelési és adatvédelmi szabályzata
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetések
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

 

2018. december 6.

 

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG
SAJTÓKÖZLEMÉNY
A TERMÉSZETVÉDELMI CÉLÚ HASZNOSÍTÁS ÉRDEKÉBEN LEZAJLOTT AZ EGYKORI BOMBÁZÓ LŐTÉR TÁJREHABILITÁCIÓJA


Csaknem 3 milliárd forint értékű fejlesztés keretében, két szakaszban valósult meg az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) működési területén. A beruházást európai uniós és a hazai költségvetési források tették lehetővé.
A Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag települések külterületén található egykori bombázó lőtér területén több évtizeden keresztül katonai tevékenység zajlott, melynek nyomai napjainkig megmaradtak.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a bombázó lőtér célterületének és védőzónájának északi és déli részén a tájsebekkel tarkított táj eredetihez hasonló állapotba történő helyreállítását tűzte ki célul. A kezdeményezés magában foglalta a bombatér használatából maradt hulladékok összegyűjtését és elszállítását, valamint a teljes körű környezetvédelmi és tűzszerészeti mentesítését.

„Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. és II. ütem II. szakasz” című, KEHOP-4.1.1-15-2015-00001 és KEHOP-4.1.1-15-2015-00002 azonosító számú projektek keretében összesen 4161,21 hektár bombázással érintett célterület és védőzóna rehabilitálása valósult meg. A 2012 júliusában megkezdett és két szakaszban végrehajtott fejlesztés finanszírozását 25 %-ban KEOP és 75 %-ban KEHOP forrás biztosította.

A tűzszerészeti átvizsgálás és robbanószerkezet-mentesítés során a célterületen a felszínen, ill. felszín alatt -1,50 m mélységig, a célterülethez közeli biztonsági zónában -1,00 m mélységig és a védőzónában -0,5 m mélységig történt meg a műszeres átvizsgálás, ezt követően a Magyar Honvédség tűzszerész alakulata végezte el a feltárási-eltávolítási munkákat, az előtalált robbanószerkezetek előírás szerinti kezelését és megsemmisítését. A tűzszerészeti mentesítés a projekt terület déli részén 2017. június 30-án, az északi részén 2017. augusztus 1-én zárult le.
A lőszermentesítésre kijelölt területen összesen: 40.720 darab feltételezett robbanószerkezet vagy robbanótest, és robbanótest-maradvány került előtalálásra és kezelésre.

A mentesített területeken a földmunkálatok során az eredeti felszínből kiemelkedő ún. pozitív mesterséges felszínformák (hangárimitációk, céldombok) elbontása, valamint a célterületen becsapódott lövedékek által okozott tájsebek – mintegy 5000 bombatölcsér - betemetése történt meg a tölcsérekből kirobbant anyag visszaterítésével és anyagnyerő helyekről szállított anyag felhasználásával.
Anyagnyerés céljából vizes élőhelyeket alakítottunk ki a sűrűn bombázott területeken a nagyobb bombatölcsérek egybenyitásával. Az egy hektárt elérő egybefüggő bolygatott felszíneken gyepesítés zajlott, a bolygatott felszínek utókezelése szárzúzással és legeltetéssel történik a gyepesedési folyamatok elősegítése érdekében.

A projektek keretében megvalósult rekonstrukció, tájképi rehabilitáció elengedhetetlenül szükséges a terület hagyományos, immár polgári hasznosításához, természetvédelmi célú kezeléséhez.

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ