Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2019Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adakezelési és adatvédelmi szabályzata
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetések
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

 

Új régészeti lelőhely a Tisza-tó partján

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédlmei őre, Kiss Ferenc figyelt fel a felszíni leletekre a jelenlegi Tisza-tó morotvapartján. A Dobó István Vármúzeum munkatársaival közösen helyszíni szemlét és terepbejárást végeztek az eleddig ismeretlen régészeti lelőhelyen.

A rendkívül intenzív felszíni leletszóródás és a gyűjtött leletanyag (kerámia edénytöredékek) jellege alapján az Árpád-kortól egészen a török kor végéig lakott települést sikerült itt lokalizálni. Ez nagy valószínűséggel azonos az „egri egyház püspöki birtokait” összeíró 1261. szeptember 9.-i királyi oklevélből ismert „Cserőközben fekvő Halász” (Halaz in Chereukuz) nevű faluval. Ugyanez az oklevél itt három nagy halastóról is tesz említést („tribus piscinis magnis intra Chereukuz existentibus”). A faluról az Anjou-korban is hallunk, s azt is tudjuk, hogy 1494-ben 20 aranyforint rendkívüli adót fizetett, ami alapján valóságosan virágzó halászfalu lehetett a késő középkorban. A török korban azonban e falu hanyatlani kezdett, s 1552-ben a dikajegyzékben már csak 5 portát írtak össze.

A falu és körülötte említett „Cserő folyása” (Kis Tisza) a III. katonai felmérésen látható, maga a faluhely pedig már az I. katonai felmérésen is szerepel (1783-1785). Reményeink szerint a jövőben további régészeti kutatásokkal lehetne pontosítani ismereteinket erről a településről.

A Tisza vonalán sok Árpád-kori településről van tudomásunk, a legközelebbi feltárt falu Sarud, ahol Szabó János Győző végzett extenzív feltárásokat az 1970-es években.

 

Kiss Ferenc, Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ