Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2019Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adakezelési és adatvédelmi szabályzata
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetések
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

 

EUROPARC 2018 Konferencia – Cairngorms Nemzeti Park, Skócia

 

Az európai természetvédelmi szervezeteket tömörítő EUROPARC szövetség (www.europarc.org) éves konferenciája és közgyűlése (http://www.europarc2018.com) idén a skóciai Cairngorms Nemzeti Parkban (http://cairngorms.co.uk/) került megrendezésre, 2018. szeptember 18-21. között. A rekord létszámú (több mint 600 fő) résztvevő között hazánkat az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és természetesen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai képviselték.

 

Loch an Eilein Castle

 

Az Aviemore településen tartott konferencián és közgyűlésen a szövetség vezetősége beszámolt az elmúlt évben megvalósult tevékenységekről, valamint a jövőbeni tervekről. A résztvevők workshop-ok (műhely-munkák) során olyan, napjaink legfontosabb természetvédelmi vonatkozású kérdéseiben mélyíthették el tudásukat, mint a globális klímaváltozás hatásainak laikusok felé történő kommunikációja, a nagyragadozókhoz kapcsolódó lakossági és gazdálkodói félelmek kezelése, a természetes tájképek megőrzése, a megnövekedett turizmus okozta konfliktus kezelése védett területeken, az érintettek aktív részvételével történő természetvédelmi kezelések, stb.

 

A Rothiemurchus-tanösvény

 

Az idei konferencia kiemelt témája és célja volt a fiatalabb generáció aktív természetvédelembe történő bevonása, valamint a fiatal természetvédők szakmában történő elhelyezkedésének segítése. A konferencia fiatal résztvevői egy workshop keretében véglegesítették kiáltványukat (Youth Manifesto, https://www.europarc.org/nature/young-people/youth-manifesto), amelyben olyan hazánkat és egész Európát érintő problémákra hívják fel a figyelmet, mint a fiatalok vidékről nagyvárosokba történő elvándorlása, a továbbtanulási és szakmában történő elhelyezkedési lehetőségek beszűkülése, valamint a fiatal szakemberek a jövőt befolyásoló szakmai döntésekből történő mellőzése.

A skót felföld emblematikus madara a skótfajd (Lagopus lagopus scoticus)

 

 

Látkép a „Lairig Ghru” hegyi útvonalról

 

A Loch Ness melletti Urquhart Castle

 

A szakmai programok mellett kirándulásokra is sor került, ahol a résztvevők a festői Caringorms Nemzeti Park legszebb helyeit látogathatták meg gyalogosan, kerékpárral vagy akár kenuval. Az esti informális programok során a skót kultúrába is bepillantást nyerhettünk.

Tradicionális skót zene a zárórendezvényen

 

A konferencia záró napján megrendezett piactéren Igazgatóságunk a szövetség Közép- és kelet- európai szekciójának (https://www.europarc.org/network/sections/europarc-central-and-eastern-europe/) közös bemutató-asztalához csatlakozott, ahol különböző információs anyagokon és nemzeti parki termékeken (szalámival, szörppel, mézzel, stb.) keresztül ismerkedhettek az érdeklődők a Hortobággyal.

 

Szöveg: Bereczki Csaba, kutatási csoportvezető, Természetmegőrzési Osztály, HNPI

Fotók: Tölgyesi Zoltán, ökológiai szakreferens, Természetmegőrzési Osztály, HNPI

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ