Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2020Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

A természetvédelmi őrök kiemelkedő munkájára hívja fel a figyelmet a mai világnap

 

Hazánk természeti értékeinek megóvásában, kulturális örökségünk megőrzésében vállalnak kiemelkedő szerepet a természetvédelmi őrök. Emellett részt vesznek a nemzeti parkok természeti értékeinek felmérésében, a védett területek kezelésében, természetvédelmi oktatásban, szemléletformálásban, az állat- és növényfajok megóvásában. Napi feladataik mellett az erdőtüzek megfékezésében, a veszélybe került állatok mentésében és illegális fakitermelés megakadályozásában is aktív szerepet vállalnak. Ma van a természetvédelmi őrök világnapja.

Magyarországon már mintegy 40 éve működik Természetvédelmi Őrszolgálat a nemzeti park igazgatóságok keretein belül. Jelenleg összesen 245 természetvédelmi őr lát el szolgálatot. Feladatuk 840 ezer hektár országos jelentőségű védett természeti terület, a Natura 2000 területek, a lápok, szikes tavak, valamint az ezeken előforduló védett növény-, állat- és gombafajok, barlangok őrzése, megóvása.

Az önálló feladatvégzés mellett a Természetvédelmi Őrszolgálat csak a tavalyi évben több mint 1200 alkalommal látott el közös terepi szolgálatot más hatóságokkal együtt. Mintegy 800 feljelentést tettek és 5100 közigazgatási határozatot ellenőriztek. A természetvédelmi őrök részt vesznek a régészeti lelőhelyek védelmében, az illegális hulladéklerakók felszámolásában, de a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken a munkájukhoz tartozik a tűzesetek kezelése, falopások megelőzése is. Egyre gyakrabban kell olyan eseteknél is beavatkozniuk, mint a védett állatok mérgezése, a védett növények engedély nélküli gyűjtése, vagy éppen az illegális terepmotorozás és quadozás.

A természetvédelmi őrök világnapját 2007 óta ünnepeljük minden év július 31-én. Ezen a napon alapították ugyanis a világ különböző országaiban dolgozó természetvédelmi őrök legmagasabb szakmai szervezetét, az IRF International Ranger Federation - Nemzetközi Természetvédelmi Őri Szövetséget. Az IRF-nek jelenleg 54 ország a tagja. Magyarország első természetvédelmi őre, Gulyás József 1922-ben kezdte meg kócsagőri munkáját a Kis-Balatonon.

A Földművelésügyi Minisztérium számára kiemelten fontos, hogy minél szélesebb körben megismertesse a természetvédelmi őrök munkáját, feladatuk fontosságát és ezen keresztül a természeti értékek védelmét. Ezért is csatlakozott a tárca tavaly az Y-Trász mozgalom kezdeményezéséhez, és hirdettük meg közösen az Ifjú Kócsagőr Programot. A felhívásra 2013-ban több száz fiatal jelentkezett, közülük 77-en tölthettek el két hetet a nemzeti parkokban, és tehettek könnyített természetőri vizsgát. A program idén is folytatódik, a jelentkezők már a gyakorlatukat töltik a nemzeti parkokban, eközben belekóstolhatnak a természetvédelmi őrök munkájába. A helyi döntőket augusztus végén rendezzük, majd ezt követően az országos megmérettetés zárja a programot.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ